Project plannen met de Gantt grafiek

Top  Previous  Next

Elk project dat wordt gestart in de Principal Toolbox is gebaseerd op een projectmodel. Elk project heeft hierom een soort basis- of standaard planning.  De projectmanager kan de standaard planning aanpassen zodat een project specifieke planning ontstaat. Dit onderwerp beschrijft alle aspecten van het aanpassen van de planning in de Gantt. Zie andere onderwerpen voor Resources en skills plannen met de Gantt of Kosten plannen met de Gantt.

edit the project planning part one
De project planning bewerken in de Gantt

Project planning bewerken

Stap 1.Navigeer naar jouw project en dan naar het tabblad Planning, sub-tabblad Gantt en klik op pen-symbool02: je kan de Gantt nu bewerken.
Stap 2.Om planning-items toe te voegen, klik op plus teken05 - grijs (gantt) ,  een nieuw planning-item wordt aan de Gantt toegevoegd. Voer de naam in voor het nieuwe planning-item.
N.B.: je kan ook planning-items uit de sectie Productdecompositie slepen en loslaten in de Gantt. Zie Werken met de Productdecompositie.
Stap 3.Afhankelijk op welke plus teken05 - grijs (gantt)  je geklikt hebt, wordt er een fase, specialistisch product of activiteit aangemaakt. Om het type van het planning-item te wijzigen: selecteer de regel van het planning-item en klik op Verander type en selecteer het gewenste type.
Stap 4.Om de inspringing van een planning-item te veranderen, selecteer de regel van het planning-item en klik op één van de pijlen: gant arrows indent outdent.
Stap 5.Optioneel kan je een eigenaar toevoegen aan een planning-item. Een eigenaar van een planning-item ziet het planning-item op zijn/haar Startpagina en kan informatie bewerken van dat planning-item (maar niet van de planning!). Zie Werken met planning-items.
N.B.: als je iemand eigenaar van een werkpakket maakt, kan deze persoon de planning van dat werkpakket wijzigen. Zie Werkpakket plannen (door een Project Teamlid)).
       Stap 6.        Er zijn verschillende manieren waarom je de tijdsplanning in de kolommen Start gepland en Opgeleverd gepland kan invoeren:

Klik op een cel in één van de kolommen om direct een datum in te voeren.

Klik op calender symbol in één van de cellen en gebruik de kalender om een datum in te voeren.

Klik-en-sleep een balk direct in de Gantt grafiek.

Er zijn verschillende manieren waarop je afhankelijkheden kan toevoegen aan je planning:

In de Gantt

Stap 7.Klik-en-sleep van de ene balk naar de andere.

clip0023

Met de knop add dependency symbol - the right one

Stap 7.Selecteer twee planning-item regels en klik op add dependency symbol - the right one. Selecteer meerdere regels door Ctrl+klik, Shift+klik te gebruiken of door ze aan te vinken.

N.B.: om een afhankelijkheid te wijzigen klik met de rechtermuisknop op de afhankelijkheidslijn in de Gantt grafiek, of navigeer naar de pagina van het planning-item en klik op het tabblad Afhankelijkheden.

N.B.: om een afhankelijkheid te verwijderen, selecteer de twee plan-item regels en klik op add dependency symbol.

N.B.: afhankelijkheden naar andere projecten kan je invoeren op de planning-item pagina, tabblad Afhankelijkheden. Zie Werken met afhankelijkheden op planning-items.

Stap 8.Wanneer de planning klaar is, klik op Opslaan.

In de afbeelding en tekst hieronder worden de andere knoppen in de project Gantt uitgelegd.

edit project gantt part two

De projectplanning in de Gantt wijzigen.

1. Verwijder geselecteerde planning-item regels (selecteer meerdere regels door Ctrl+klik, Shift+klik te gebruiken of ze aan te vinken).
2.Kopieer de geselecteerde planning-item regels.
3.Plak de geselecteerde planning-item regels.
4.Los conflicten op die voortkomen uit afhankelijkheden.
5.Print de Gantt als een PDF bestand. De PDF ziet eruit als hoe de Gantt op het scherm is getoond.
6.Maak een afbeelding van de Gantt.  De afbeelding ziet eruit als hoe de Gantt op het scherm is getoond.
7.Selecteer of/welke baseline getoond wordt (naast de planning).
8.Klik op Stel in om een baseline in te stellen; kies Initiële baseline of Actuele baseline.
9.Pas de schaal van de Gantt aan: in-/uitzoomen, passend maken.
N.B.: je kan de schaal van de Gantt ook aanpassen door met de linker-/rechtermuisknop te klikken op de datum balk aan de bovenkant van de Gantt grafiek
10.Kies één van de beschikbare weergaven.
11.Wijzig de Gantt weergave en sla weergaven op voor later gebruik:

Klik op Weergave en dan op Kolommen en selecteer in de pop-up welke kolommen je getoond wilt hebben en klik op OK. Versleep de weergegeven kolommen om hun volgorde en breedte te veranderen.
N.B.: het is mogelijk om kolommen naar de rechterkant van de verdeler te slepen.

Klik op Weergave en dan op Opslaan als en voer in de pop-up een naam voor de weergave in en selecteer een bestaande view om te vervangen, klik op Weergave opslaan.

Klik op Weergave en dan op Weergaven beheren om eerder opgeslagen weergaven te verwijderen.

Klik op Weergave en dan op Toon kritiek pad om het kritieke pad weer te geven.

12.Klik op clip0025 om de Gantt te vergroten tot een volledig scherm.